Welke hid- of kwikdamplamp?

Op dit moment zijn de basking spot lampen van Reptech best populair en zijn ze ook de bestverkochte artikelen in onze webwinkel.

Je hebt dus de kwikdamplampen en de HID-Lampen. Beide geven ze zowel warmte als uv af en zijn dus bijzonder goed voor de reptielen en amfibieën die hier behoefte aan hebben. Er zijn een paar verschillen tussen beide.

Voor de kwikdamplampen heb je géén vsa(voorschakelapparaat) nodig. Deze lamp is echter wel een stukje groter dan de hid-lampen. Hier moet je dus wel rekening mee houden met het terrarium.

Bij de hid-lampen heb je dus wél een vsa nodig. Daardoor kost het in eerste instantie meer bij aanschaf maar ze zijn daarentegen zuiniger en gaan langer mee waardoor het op den duur goedkoper is dan de kwikdamplamp. Mocht de lamp op/kapot zijn, hoef je alleen de lamp te vervangen en dus niet ook de vsa.

Let er bij beide op dat je de goede fitting hebt. Dit moet in ieder geval een keramiek fitting zijn omdat het nogal warm wordt en een plastic of bakelieten fitting kan smelten of afbrokkelen met alle gevolgen van dien. Daarnaast moet de fitting voldoende wattage af kunnen geven. Hier moet je dus goed op letten bij aanschaf.

Hieronder zie je een informatietabel waarin afgebeeld staat op welke afstand welke uv-waarde wordt gemeten en welke veilig is voor welke groep. Let hier goed op aangezien de reptielen en/of amfibieën ook kunnen verbranden van uv. De 80 watt kwikdamplamp is vergelijkbaar met de 35 watt hid en de anderen zijn ook vergelijkbaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *