Wat is de beste achterwand voor jouw terrarium?

Een achterwand geeft jouw dier een soort beschutting. Deze wand kan zowel aan de achterkant als de zijkant zitten. Door die beschutting kan het zorgen voor minder stress. Het is ook gelijk decoratie en geeft eventueel een klimmogelijkheid.

Heeft het etages? Dan vergroot je het leefoppervlak en doordat de warmte omhoog gaat, kan jouw dier ook nog kiezen welke temperatuur hij op dat moment wilt hebben.

Er zijn veel verschillende achterwanden. Maar welke is nu de beste voor jou? Hieronder zullen we eigenschappen van verschillende soorten achterwand plaatsen.

Kurkplaat

Dit is de meestgebruikte achterwand. Ze zijn er van 2 tot 6 cm, is makkelijk aan te brengen en redelijk te betalen. Je moet wel de samengeperste variant zonder lijm gebruiken, want deze bevatten geen giftige stoffen. Krekels zullen op den duur wel holen in de platen eten. Ook zal het af kunnen gaan brokkelen door grote hagedissen of in terraria met veel vocht.

Kurkschors
Korkschors geeft een natuurlijk uiterlijk welke niet rot of schimmelt. Doordat het krom is (het kan in heet water worden geweekt en zo plat gemaakt worden), is het lastiger te monteren. Doordat er meer ruimte zit tussen de schors, kunnen krekels erachter kruipen en kleine amfibieën en reptielen zelfs vast komen te zitten. Je kunt dit deels oplossen door de ruimtes met PUR-schuim op te vullen. Planten groeien er goed op mits genoeg bevochtigd.

Planken
Een planken-achterwand is qua decoratie erg mooi in een terrarium als ze bijvoorbeeld in een huiskamer staan. Je moet er echter wel zeker van zijn dat het hout niet splintert. Het risico op kromtrekken en/of beschimmelen is wel groter in vochtige terraria.

Varenwortel

De varenwortel werd veel gebruikt in paludaria en is afkomstig van de stam van langzaam groeiende tropische boomvarens. Deze zal steeds minder te verkrijgen zijn doordat het oerwoud er door aangetast wordt waardoor de export door verschillende landen al beperkt wordt.

Het is te bevestigen met kit en onder vochtige omstandigheden groeit er mos en varens op. Ook andere planten zullen zich er snel aan hechten. Bevochtig de varenwortel enkele minuten tot de hele dag met een beregeningsapparaat totdat je de gewenste luchtvochtigheid hebt.

Leisteen

Leisteen van daken is erg dun, ongeveer 5 mm. Het kan met siliconenkit aan de achterruit bevestigd worden. Bedek daarbij de kieren ook weer met leisteen om te voorkomen dat krekels of andere voederdieren ertussen kunnen komen. Holen zijn ook te voorkomen door de stenen in cement te leggen.

Dik leisteen moet op tempex(piepschuim) vastgezet worden. Bevestig het wel goed en stevig want het mag niet tegen een ruit of op een dier vallen.

Tempex en PUR-schuim
Tempex, oftewel piepschuim, is erg makkelijk te monteren met kit. Eenmaal vastgezet kun je het bewerken met een mes, piepschuimsnijder en/of een brandertje. Hetzelfde geldt voor PUR-schuim. Dit spuit je op de door jou gewenste plaats, laat het opstijven en daarna kun je het in elke gewenste vorm snijden en/of branden.

Zorg bij het branden er wel voor dat je dit op een goed geventileerde plaats of buiten doet. Er komen namelijk niet al te gezonde dampen vanaf.

Nadat je klaar bent met bewerken kun je bijvoorbeeld tegellijm eroverheen smeren. Het makkelijkste is de tegellijm die je zelf moet aanlengen met water. Zo kun je het wat dunner maken en is het er makkelijker op te smeren. Bij de laatste laag, het moet er vaak wel 3 of 4 lagen opgesmeerd worden, kun je er een kleurstofje door mengen.

Nadat de laatste laag opgedroogd is, kun je er met een soort vernis nog een keer overheen om het waterdicht te maken. Eventueel meng je deze laag met zand om het wat realistischer en ruwer te maken.

Poster
Heb je geen tijd of zin om bovenstaande methodes toe te passen? Dan zijn er natuurlijk ook nog gewoon posters. Deze heb je er in verschillende maten en vormen en kun je in of achter het terrarium plaatsen.

Ook zijn er andere kant-en-klare oplossingen te vinden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *